De laatste jaren zien we de aantallen huishoudens en personen met een minimuminkomen (excl. studenten) afnemen, terwijl de bevolking toeneemt. Vooral het aantal kinderen in een huishouden met een minimuminkomen is afgenomen tussen 2017 en 2023. In 2023 gaat het in Groningen om 3.500 minderjarige kinderen.; dit is 11% van de kinderen. Nog altijd is de grootste risicofactor bij opgroeien een slechte financiële situatie van het gezin.
Ten tijde van de energiecrisis, in de herfst van 2022 gaf 15% van de inwoners (incl. studenten) aan moeite te hebben met rondkomen. Twee jaar eerder was dit 9%. De Enquête leefbaarheid werd net gehouden in de herfst van 2022, toen de voedsel- en vooral energieprijzen sterk stegen.
Uit eerder onderzoek weten we dat armoede niet alleen een kwestie van geld is. Bij mensen met weinig geld zien we bijvoorbeeld meer eenzaamheid en minder ervaren gezondheid. Hoe langer de armoedesituatie duurt hoe groter deze verschillen worden.
Het lijkt erop dat werkgevers voor de behoefte aan personeel niet (meer) simpelweg kunnen putten uit de groep uitkeringsontvangers. Het aantal uitkeringen Participatiewet is in 2023 stabiel gebleven op zo’n 9.000, nadat dit sinds 2020 gelijkmatig afnam vanaf 10.000. Bij uitkeringsduur valt op dat sommige groepen kleiner werden: eerst 1-3 jaar, gevolgd door korter dan een jaar en 3-5 jaar. De groepen die langer dan 5 jaar een uitkering ontvangen zijn juist groter geworden in aantal. Het aandeel van de groep met langer dan 5 jaar een uitkering is daarmee toegenomen van bijna 40% tot bijna 50% van de bijstandontvangers.
In de afgelopen 10 jaren is de ontwikkeling in het aantal bijstandsuitkeringen in Groningen meestal minder sterk geweest dan gemiddeld in Nederland. Toenames waren kleiner, en afnames ook. Sinds 2021 is dit veranderd: de afnames zijn in Groningen groter dan gemiddeld. We concluderen dat het op dit gebied in Groningen de laatste jaren beter gaat dan gemiddeld en beter dan in het verleden.