De aantallen vestigingen en banen zijn tot april 2023 vrijwel even hard doorgegroeid als de beide jaren eraan voorafgaand, in 2024 was er nog een licht groei. Er zijn per saldo 1.000 banen bijgekomen en 700 vestigingen. Per saldo is meer dan de helft van de nieuwe banen in een eenmanszaak (waaronder zzp’ers).
De gemeente telt in 2024 in totaal 176.850 banen bij 26.900 vestigingen. De branches gezondheidszorg en commerciële dienstverlening bieden de meeste werkgelegenheid met elk meer dan 40.000 banen.
Het aantal banen per 1.000 inwoners is in de gemeente Groningen hoog in verhouding tot vergelijkbare andere steden.
Voor de inwoners is de keuze in banen kleiner dan in andere regio’s, door het relatief lege ommeland (een belangrijke reden dat Groningen in de Atlas voor gemeenten1) niet zo goed scoort). De bedrijvigheid gaat gepaard met mobiliteit.
Sinds 2021 hebben werkgevers in onze regio te maken met schaarste in het aanbod van werknemers. Dat blijkt uit het verloop van het aantal openstaande vacatures. Dit is in 2023 gestabiliseerd op een hoog niveau van rond de 22.500, na flinke toenames sinds eind 2020 (met 10.500 vacatures). Met de vergrijzing van de bevolking wordt het in de toekomst naar verwachting moeilijker om personeel te vinden.
Hiernaast zijn geschikte bedrijfslocaties lastiger te verkrijgen. De leegstand van panden is dan ook historisch laag, en lager dan de 5% die geldt als ‘gezonde leegstand’.
Werkgelegenheid per buurt: Gronometer, het buurtinformatiesysteem van de gemeente Groningen.
Link: De Digitale bedrijvengids van de gemeente Groningen.
1) In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op 50 punten met elkaar vergeleken. De Atlas komt jaarlijks uit.